Η αλλαγή για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας

θεραπευτικη γιογκα αθηνα

Μπορούμε να αλλάξουμε, να γίνουμε, να νιώσουμε αυτό που θέλουμε?

Η αλλαγή που θέλουμε

Η αλλαγή είναι δυνατή, είμαστε πιο δυνατοί από τα γονίδιά μας.

Η επιγενετική δείχνει ότι τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα μπορούν να προκαλέσουν την απενεργοποίηση ή την ενεργοποίηση των γονιδίων που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και δη από τους γονείς μας . Η επιγενετική είναι παντού και σε όλα στο τι σκεφτόμαστε, τι τρώμε, πού ζούμε, με ποιους αλληλοεπιδρούμε, πότε κοιμόμαστε, αν και πώς ασκούμαστε κτλ.

Άρα, η επιγενετική είναι οι επιλογές μας που επηρεάζουν κατά, τη γενετική.

Κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Είμαστε όμως οι σκέψεις μας και όταν οι σκέψεις μας είναι αρνητικές, χαοτικές, αυτό-περιοριστικές ακόμα και καταστροφικές η αλλαγή προς την κατεύθυνση που θέλουμε ή ακόμα και η αναγνώριση της ανάγκης για αλλαγή δεν είναι δυνατή.

Πως μπορούμε να αλλάξουμε ή τουλάχιστον αυτές τις σκέψεις? Με διαλογισμό? Αδύνατον!

Ο διαλογισμός είναι μια ευρεία ποικιλία πρακτικών. Ως διαλογισμός ορίζεται η φυσική διαδικασία χειραγώγησης της κατάστασης του νου και καλλιέργειας του επιπέδου προσοχής. Ο διαλογισμός περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης αλλά και διάφορες κινήσεις για την επίτευξη της ευεξίας.

Ο διαλογισμός στην αρχή μπορεί να είναι τρομακτικός, μια αληθινή πρόκληση για το σώμα να παραμείνει σε ακινησία και ακόμη περισσότερο για το μυαλό, ειδικά αν περιμένουμε ότι το μυαλό θα σταματήσει τη στιγμή που θα κλείσουμε τα μάτια μας και θα επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας ή σε κάτι άλλο. Το θέμα δεν είναι να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε, το οποίο είναι αδύνατον αλλά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή, στο σώμα, ή ακόμα και στην συνεχή ροή των σκέψεων, των αισθήσεων και των συναισθημάτων.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε κλείνοντας τα μάτια και παρατηρώντας την αναπνοή μας για 5 -10 λεπτά, ως ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πώς νιώθουμε, να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα μιας κατάστασης, να μειώσουμε την ένταση της ημέρας, να φροντίσουμε και να θρέψουμε τον εαυτό μας, να πάρουμε δύναμη και κουράγιο σε δύσκολες καταστάσεις. Παρατηρώντας την ροή της αναπνοής μας, γινόμαστε παρατηρητές των σκέψεων, και των αισθήσεων και των συναισθημάτων και σιγά σιγά μειώνεται η ένταση και η φασαρία του νου. Η «απλή» αναπνοή γίνεται ένας μικρόκοσμος εμπειρίας.

Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα του διαλογισμού, είναι η ανάπτυξη της νοητικής ανθεκτικότητας και της επίγνωσης, καθώς εξελίσσεται από μια εξάσκηση της προσοχής και της επίγνωσης σε μια πρακτική βαθιάς ενόρασης, αυτό-συμπόνιας, αποδοχής και ενσυνειδητότητας/ mindfulness (Bodhi 1994).

Η ενσυνειδητότητα/mindfulness αναφέρεται ως μια πνευματική διαδρομή για την καλλιέργεια της ευημερίας και την ανακούφιση του πόνου αλλά και μια γνωστική διαδικασία ή νοητική ικανότητα που μπορεί να εκπαιδευτεί. Η ενσυνειδητότητα πιστεύεται ότι συμβάλλει στην προαγωγή της ευημερίας και στη βελτίωση του φυσικού και ψυχικού πόνου, σε όλα τα επίπεδα ύπαρξης.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τα θετικά αποτελέσματα του διαλογισμού καθώς αυξάνει την παρασυμπαθητική δραστηριότητα και την πυκνότητα της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου περιοχές (αντανακλώντας τη ρύθμιση των συναισθημάτων) και μειώνει τις οξειδωτικές επιδράσεις. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν ως αποτέλεσμα την αναστροφή της κατάθλιψης που προκαλείται από το στρες.

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας/ έχει υιοθετηθεί από τις επιχειρήσεις (Wieczner, 2016), τα σχολεία (Magra, 2019) και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης (Προσωπικό της Mayo Clinic). Επίσης, η γνωστική θεραπεία με βάση την ενσυνειδητότητα (MBCT), (Segal et al., 2013) περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (2009) για τη θεραπεία της κατάθλιψης και αναφέρεται ως θεραπεία βασισμένη σε στοιχεία για την κατάθλιψη με ισχυρή ερευνητική υποστήριξη από την American Psychological Association Society of Clinical Psychology.

Κάθε στιγμή είναι μια επιλογή.

Κάθε στιγμή είναι μια επιλογή είτε για να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει, να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε/βλέπουμε αυτό που συμβαίνει ή να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι όπου είμαστε. Εάν δεν επιλέξουμε συνειδητά την κατεύθυνση της ζωής μας, το παρελθόν μας θα την επιλέξει για εμάς. Οι επιλογές, πολύ περισσότερο από τις περιστάσεις, καθορίζουν ποιοι και τι είμαστε. Όσο κατηγορούμε παράγοντες έξω από εμάς ή ακόμα κι εμάς τους ίδιους για αυτά που κάναμε ή δεν κάναμε, τόσο περισσότερο αποδυναμώνουμε την ικανότητά μας να διαμορφώσουμε τη ζωή μας έτσι όπως η ψυχή μας έχει ανάγκη. Τα εσωτερικά μας εμπόδια, οι αυτό-περιοριστικές μας αντιλήψεις, ακόμη και οι εμπειρίες μας, μπορεί να μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε επιλογές. Αλλά αυτό δεν ισχύει και το έχουμε δει πολλές φορές στην ζωή μας που καταφέραμε και ξεπεράσαμε καταστάσεις που δεν φανταζόμασταν ότι θα συμβούν σε εμάς και ακόμα περισσότερο ότι θα τις ξεπερνούσαμε.

Χρειάζεται θάρρος για να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μια νέα τροχιά, ειδικά κατά την περίοδο πριν από την εμπειρία των καρπών της νέας μας προσπάθειας. Να αναρωτηθούμε πώς θα θέλαμε να δούμε τον εαυτό μας σε 1 έως 5 χρόνια μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αλλαγή που θέλουμε αλλά δεν έχουμε πιστέψει η τολμήσει ακόμη.

Ας δοκιμάσουμε

Ας κάτσουμε αναπαυτικά με κλειστά μάτια και ας αναρωτηθούμε:

Τι μας απασχολεί?

Πως νιώθουμε?

Που νιώθουμε στο σώμα μας αυτό που νιώθουμε?

Πως πόσο επηρεάζεται η αναπνοή μας από τις σκέψεις, τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τα γεγονότα?

Πως νιώθουμε αν αναπνεύσουμε αργά, βαθιά και με όλη μας την προσοχή στο σημείο του σώματος που επηρεάζεται από τις σκέψεις, τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τα γεγονότα?

Όσο αναπνέουμε με την προσοχή μας στην αναπνοή και στο σημείο που μπορεί να μας ‘κόπηκε’ η ανάσα, μήπως νιώθουμε ήδη καλύτερα?

Και τώρα που συνειδητοποιήσαμε πως και πόσο η αναπνοή μας επηρεάζεται από τις σκέψεις μας, ας στρέφουμε όσο συχνά έχουμε ανάγκη την προσοχή στην αναπνοή, ώστε αλλάζοντας τον τρόπο που αναπνέουμε, να αλλάζουμε τον τρόπο νιώθουμε.

Ακόμα κι αν δεν έχετε την πολυτέλεια να σας σχεδιάσει κάποιος που γνωρίζει ένα εξατομικευμένο διαλογισμό πάνω στις ανάγκες και στις πεποιθήσεις σας, απλά αναπνέοντας με επίγνωση, θα σας κάνει να προχωρήσετε προς την κατεύθυνση που σας αξίζει.

Προς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Το κείμενο είναι της Εύης Δημητριάδου, πιστοποιημένη Yoga Therapist (C-IAYT), από τον Διεθνή Οργανισμό International Association of Yoga Therapists, απόφοιτη Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που ολοκληρώνει Μεταπτυχιακό – Master στην Ψυχολογία και στην Νευροεπιστήμη της Ψυχικής Υγείας στο King’s College του Λονδίνου. Είναι επίσης ιδρύτρια της σχολής Yoga Therapy Greece, 1 από τις μόλις 3 σχολές στην Ευρώπη που προσφέρουν 2ετείς διαπιστευμένες από τον IAYT σπουδές στην Yoga Therapy και προσωπικές συνεδρίες κλινικής θεραπευτικής γιόγκα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη εξατομικευμένης πρακτικής για το σώμα και το νου.

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


More News & Articles

Άρθρα
02.06.2023

Τι είναι η Θεραπευτική Γιόγκα

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Θεραπευτών Γιόγκα (International Association of Yoga Therapists, ΙΑΥΤ), η Yoga Therapy είναι η διαδικασία ενδυνάμωσης μέσω της εφαρμογής των διδασκαλιών και των πρακτικών της Γιόγκα προς τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ατόμων. Πιο απλά θα μπορούσε να πει κανείς πως Yoga Therapy είναι η εξατομικευμένη εφαρμογή της […]

Αναπνοες με Yoga Therapy Άρθρα
02.06.2023

Το Ψυχολογικό Τραύμα και η Γιόγκα

Τραύμα, Μετά-Τραυματικό Στρες, Αυτοδιαχείριση και Θεραπεία από την Εύη Δημητριάδου Τραύμα σημαίνει πληγή στα ελληνικά. Πονάει όταν είναι ανοιχτό. Και μετά από αυτό δεν νιώθουμε το ίδιο ασφαλείς καθώς βλέπουμε τον κόσμο επικίνδυνο, απειλητικό, εχθρικό.To τραύμα είναι αποτέλεσμα μιας απειλητικής ή ακραίας εμπειρίας που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε ή να χειριστούμε. Το τραύμα είναι το […]

Άρθρα
02.06.2023

Νευρογένεση & Γιόγκα

Γιατί την χρειαζόμαστε – πώς την ενισχύουμε Η νευρογένεση, ο σχηματισμός νέων νευρώνων/νευρικών κυττάρων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής είναι ένα πολύ ξεχωριστό παράδειγμα πλαστικότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου και διατήρησης του κεντρικού νευρικού συστήματος (Poulose et al., 2017). Η ενήλικη νευρογένεση λαμβάνει χώρα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας σε μερικές περιοχές του […]

Yoga and Yoga Therapy for Cancer Patients Άρθρα
02.06.2023

Γιόγκα και Θεραπευτική Γιόγκα για Καρκινοπαθείς

Yoga & Yoga Therapy για κάθε βήμα στην αντιμετώπιση του Καρκίνου. Από την Εύη Δημητριάδου, Πιστοποιημένη Yoga Therapist, Αριστούχος Απόφοιτη Φυσιοθεραπείας, σε Μεταπτυχιακό στην Νευροεπιστήμη και Ψυχολογία στο King’s College. Το κείμενο είναι από την παρουσίαση της στο British Society of Integrative Oncology (BSIO) στις 6/10 ως κύρια ομιλήτρια για τον υποστηρικτικό ρόλο της Γιόγκα, βάση επιστημονικών ερευνών. Καρκίνος και παρενέργειες […]

Yoga Therapy for Anxiety Άρθρα
02.06.2023

Αυπνία και Γιόγκα

Η διάρκεια του ύπνου είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Κάποιοι χρειάζονται περισσότερο και άλλοι λιγότερο, η απάντηση εξαρτάται από το αν έχουμε αρκετή ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας. 3 παράγοντες επηρεάζουν τον ύπνο • Ο κιρκάδιος ρυθμός/το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζεται και ρυθμίζει ορμόνες μας • Η εσωτερική ανάγκη για ξεκούραση ώστε να επιτευχθεί […]

Άρθρα
02.06.2023

Ο Χρόνιος Πόνος και πως μπορούμε να τον (αυτό)διαχειριστούμε καλύτερα

Τι είναι ο πόνος; Η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου (International Association for the study of Pain, IASP) ορίζει τον πόνο ως μια δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με πραγματική ή πιθανή βλάβη των ιστών (Merskey, 1979). Σύμφωνα με την IASP, ο πόνος είναι μια προσωπική εμπειρία που επηρεάζεται σε διαφορετικό βαθμό από βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς […]

Yoga Therapy για αυτοάνοσα Άρθρα
02.06.2023

Στρες, Αυτοάνοσα Νοσήματα & Φυσική Δραστηριότητα

Το άγχος επηρεάζει κάθε πτυχή του σώματος και του εγκεφάλου μας και παρόλο που οι επιδράσεις του ελέγχονται εν μέρει από ορμόνες (κορτικοστεροειδείς) που στοχεύουν το νευρικό σύστημα, η μακροπρόθεσμη επίδρασή του σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την έκρηξη που παρατηρείται στα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Το στρες Το στρες προκαλείται […]

θεραπευτικη γιογκα αθηνα Άρθρα
02.06.2023

Ποιότητα Ζωής και Ψυχική Υγεία

Η ποιότητα ζωής Η ποιότητα ζωής ορίζεται από την υποκειμενική αξιολόγηση σημαντικών πτυχών της ζωής (Oleson, 1990). Η ποιότητα ζωής επηρεάζει την ψυχική υγεία αλλά και η ψυχική υγεία επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής, καθώς φαίνεται πως η ποιότητα ζωής και η ψυχική υγεία έχουν συμβιωτική σχέση. Η επιβαρυμένη ψυχική υγεία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό […]

θεραπευτικη γιογκα αθηνα Άρθρα
02.06.2023

Απώλεια και Θλίψη

• Οι απώλειες είναι πολύ προσωπικές και οι συγκρίσεις δεν ισχύουν ποτέ! Ο καθένας από εμάς βιώνει κάθε απώλεια πολύ διαφορετικά και ο καθένας μας εκτιμά την απώλεια με έναν πολύ μοναδικό τρόπο. • Δεν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος θάνατος. Η απώλεια είναι απώλεια και η θλίψη που ακολουθεί είναι ένας υποκειμενικός πόνος που μόνο […]

θεραπευτικη γιογκα αθηνα Άρθρα
21.08.2022

‘Η επίδραση της Κλινικής Θεραπευτικής Γιόγκα σε βιοδείκτες φλεγμονής’ της Djalilova et al. (2019).

Στην Yoga Therapy Greece – Θεραπευτική Γιόγκα Ελλάδας συνδυάζουμε την παραδοσιακή γνώση της γιόγκα με τις τεκμηριωμένες πρακτικές μέσα από επιστημονικές έρευνες. Κάνοντας κριτική ανάλυση των πιο πρόσφατων και πιο έγκυρων επιστημονικών ερευνών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μια μικρή περίληψη αυτών ελπίζοντας ότι θα τα βρείτε ενδιαφέροντα για να τα διαβάσετε και να […]